Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij

Aktualności - Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku

by pomagać mieszkańcom miasta

Rybnik. Miasto z ikrą Biuletyn Informacji Publicznej

Kalendarium

Piątek 15 grudnia 2017

Imieniny: Celiny, Ireneusza, Niny

Narzędzia

czcionka: domyślna | średnia | duża | kontrast Zmień kontrast

Podsumowanie warsztatów dietetycznych oraz kulinarnych

06.122017

W dniach od 20-23.11.2017 r. w Rybniku przy ul. Chrobrego 39, w restauracja Capri odbyły się warsztaty dietetyczne oraz warsztaty kulinarne, organizowane w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2017 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym.

Zajęcia  prowadziła  dietetyk, pani  mgr Agnieszka Gdańska. Uczestnikami warsztatów były osoby zakwalifikowane do pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej  w Rybniku. Warsztaty odbyły się w czterech grupach. Łącznie na listę wpisało się 200 osób chętnych do uczestnictwa w warsztatach. Tematem warsztatów dietetycznych były „Zasady racjonalnego odżywiania się, profilaktyka chorób dietozależnych w tym nadwagi i otyłości”.

Na warsztatach dietetycznych poruszano tematy związane ze schorzeniami wynikającymi często z nieprawidłowego odżywiania.  Rozmawiano między innymi o chorobach: żołądka, wątroby, miażdżycy, otyłości, cukrzycy, anemii. Każdy z uczestników warsztatów mógł dokonać pomiaru tkanki tłuszczowej. Prowadząca przekazała również  informacje jak prawidłowo przechowywać żywność w warunkach domowych aby nie marnowała się i jak najdłużej zachowała swoje wartości. Natomiast temat warsztatów kulinarnych brzmiał: „Przygotowanie potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach PO PŻ Podprogram 2017”. Na wstępie prowadząca zapoznała uczestników ze zdrowymi i prostymi sposobami przygotowania potraw, zwracała uwagę na wartości odżywcze produktów, w tym rodzimych  warzyw i owoców.

Uczestnicy wspólnie z panią dietetyk przygotowali carpaccio z buraków na oraz upiekli ciasto fasolowe do którego użyto fasoli z puszki. Po przygotowaniu dania oraz upieczeniu ciasta nastąpiła wspólna degustacja. Wszystkim uczestnikom warsztatów przygotowane potrawy bardzo smakowały. Warsztaty kulinarne jak i dietetyczne cieszyły się dużym zainteresowaniem, w szczególności pań.

 

Na potrzeby ww. warsztatów zostały zakupione patelnie oraz czajniki z gwizdkiem.  Wszystkie artykuły zawierały informację o współfinansowaniu wraz z logo Unii Europejskiej oraz pełną nazwą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podprogram 2017. Dodatkowo każdy otrzymał materiały przygotowane przez panią dietetyk, zawierające przepisy. Uczestnicy zapewniali że na pewno wykorzystają je w swojej kuchni.

 

Koszty organizacji warsztatów zostały pokryte z Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym.

Galeria zdjęć

  • Zdjęcie: Podsumowanie warsztatów dietetycznych oraz kulinarnych
  • Zdjęcie: Podsumowanie warsztatów dietetycznych oraz kulinarnych
  • Zdjęcie: Podsumowanie warsztatów dietetycznych oraz kulinarnych
  • Zdjęcie: Podsumowanie warsztatów dietetycznych oraz kulinarnych
  • Zdjęcie: Podsumowanie warsztatów dietetycznych oraz kulinarnych


Projekty współfinansowane ze środków Unii Europejskiej

Następny projektPoprzedni projekt

Kontakt

Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku
44-200 Rybnik, ul. Żużlowa 25,
tel.: (32) 42-211-11
email: ops@opsrybnik.pol.pl

Pozostałe informacje


Strona Przyjazna Niewidomym
Serwis http://opsrybnik.nazwa.pl spełnia wytyczne o dostępności WAI: A (WCAG 1.0 Priorytet 1) oraz Section 508.
2017 Copyright by OPS Rybnik
Agencja IArt